Milos Models

Milos Models

Makett Hírek - 2020.03.23

Egy igazán MELÓS gép, 72-ben

2020. március 23. - Milos Models

Milos Models - Makett hírek 2020.03.23
KP 1:72 Piper PA-25 Pawnee

Sziasztok,

Mondanám, hogy reneszánszát éli a cseh makettgyártóknál a mezőgazdasági és sportrepülő vonal, ami számomra egy igazán örömteli hír, hiszen sorra jelennek meg a fröccsöntött készletek is a piacon a meglévő, esetenként több 10 éves gyanta vagy vákumhúzott kitek mellé.

poni1237811-13136-16-pristine.jpg
Természetesen ez a készlet is kapcsolódik a magyar vonalhoz, hiszen a mindenki által ismert mezőgazdasági igáslovak (AN-2, Cmelak, Turbo Cmelak, Ka-26) mellett nem szabad elfelednünk, hogy Pónik is szolgáltak, illetve a mai napig szolgálnak a magyar agráriumi munkákban - ha nem is olyan nagy számban, összesen 7 ilyen gép volt magyar lajstromban, amiből 6 még mindig aktív, valamint kluboknál is ellátnak vontatási feladatokat.

Én személy szerint imádom a formáját, biztos, hogy előbb-utóbb sorra kerül nálam is. Megjegyezném, hogy a KP nemrégiben adta ki a Z-37 Cmelak több változatát is, ezt a vonalat követve érkezett meg tavaly év végén a PA-25. Nálam a félkész-gyűjteményemben áll sorban egy alapozásra váló alap Cmelak, ahol bizony azért voltak illesztési és sorja-gondok, de nézzük, most mi a helyzet.

ponidily-7.JPGponidily-11.JPGponidily-22.JPGFotók forrása: modelarovo.cz

Nem csalódtam, ez is egy igen melós készlet lesz, ahogyan a Cmelak is az volt. Ahogy láthatjátok, öntési hibából és sorjából van bőven, de megint csak az a helyzet, hogy a téma miatt nem tudom elengedni ezt a készletet.
További hátrány, hogy sajnos a KP-ra jellemző módon a pilótafülke kialakítása is borzasztóan szegényesre sikerült, műszerfal-matricáról pedig ne is beszéljünk..

poninavod-2.JPG

Ami egy kis bizakodásra adhat okot, hogy a Montex és a Peewit is kidobta már a piacra a maszkot az egyébként egy darabból öntött kabintetőhöz, tehát én nagyon remélem, hogy az eddigi Mg. repülők mintájára a MARABU Design kihozza a maratás-feljavítót is hamarosan. Hozzáteszem, én megvettem a Marabu rezet a Cmelakhoz, és azt kell mondjam, hatalmasat dob rajta és könnyen kezelhető. Mondhatni, ezekhez a KP készletekhez elengedhetetlen.

A készlet egyébként két kiadásban került a polcokra, egy európai és egy ausztrál matricaszettel, igazából gyakorlatilag teljesen mindegy, ha magyarosítani akarjuk, melyiket vesszük meg. Az európai csomag egyébként ezeket a mintákat hozza:

ponikpm0123_kamo.jpg

Szép, szép, de azért mi jobban fel tudjuk pimpelni a gépeinket :) Van lehetőség leharcolt Agrowings-es mg. mintára, csilivili demó-szerű festésre vagy éppen Malév retróra is.
Következzen pár ötlet az avia-info.hu-ról, szerző megjelölések a képeken.

poniha-mja-2.jpg

poniha-mjc-2.jpg

poniha-mjc-3.jpg

poniha-tnb-5.jpg

Meg fog épülni, nem is kérdés, már azt is tudom milyen festéssel, de azt hiszem a feljavító-maratást mindenképpen meg kell várnom.

Üdv

Milos

A bejegyzés trackback címe:

https://milosmodels.blog.hu/api/trackback/id/tr2415547112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása