Milos Models

Milos Models

Makett Hírek - 2020.03.24

Mig-17 Kiegészítők. Megéri? Az (Air)FIX!

2020. március 24. - Milos Models

Makett Hírek - 2020.03.24
Airfix 1:72 Mig-17F

Sziasztok!

Amikor elindítottam a csatornámat a YouTube-on, a legelső bemutatómat az AirFix új MiG-17F készletéről értekeztem.
Aki esetleg nem látta, (meg aki újranézné) annak
https://www.youtube.com/watch?v=52hoyUkUWUk

m171.jpg
Ezért magáról a készletről nem is engedném itt bő lére, azóta sajnos a készlettel nem tudtam haladni a költözésem miatt, úgyhogy a videóhoz képest túl sok újat mondani nem tudok :)

VISZONT! Két blogbejegyzésemben is megemlítettem már a kiegészítők fontosságát, vagy éppen felesleges voltát.
Természetesen az az általános szitu, hogy ha kidobnak a piacra valami új készletet, bocsánat, valami olyan készletet, ami feltehetően azért nagy vásárló tömeget fog vonzani, ahhoz nagyon hamar meg fognak jelenni a kiegészítők. Ezek gyártói az elsők közt szerzik be a kiteket, és készítenek 3D renderezéssel, faragással, stb. hozzávalókat.

Elsők között van minden esetben a cseh Eduard, aki számítógépes tervezéssel készít szinte minden fancy újdonságokhoz külső-belső réz maratásokat, illetve Brassin márkanév alatt gyanta kiegészítőket. Meg kell jegyezzem azonban két dolgot. Először is, ugyebár ők is hogymondjam.. gazdasági szervezet, szóval van, hogy nem feltétlenül elengedhetetlen bizonyos aftermarket termékük beszerzése - persze mások meg belső teres tankokat vesznek :) Vannak tehát olyan makettek, amik véleményem szerint egyszerűen nem igénylik mondjuk egy beltér-maratás külön beszerzését, sőt.. volt, hogy szebb lett anélkül.
A másik pedig, hogy én személy szerint ki nem állhatom a festett fotomaratást. Soha az életben nem láttam még pontosan eltalált beltér színt, ráadásul a legtöbb esetben "pixeles". Én őszintén bevallom, ezeket is minden esetben festem.

Eduard belső és külső maratása, valamint a Brassin vonalból származó kerekei:

m17edubelso.jpg
Eduard SS695 Beltér. Na kb erről beszéltem, a fekete műszerfal azt gondolom nem egy rakétatudomány senkinek, az oldalsó panelek színe nem gondolnámm, hogy bárkinél is stimmelne az orosz beltér-kékes szürkére, az ülést pedig meg kell vizsgálni a készletben milyen minőségű - jelen esetben teljesen jó, de még itt is van más megoldás, erről picit lejjebb.

m17edukulso.jpg

Eduard 73695 külső maratás, no ez nem rossz, főleg a futóműajtók fedelének pimpelésére meg a nyitott fékszárnyak szerelmeseinek.

m17edukerek.jpg

Eduard 672228 gyanta kerekek. Ha súlyozva vannak ez nagyon is megéri, főleg, hogy ezek olyan 1000-1500 forintos rétegben mozognak.

Gyorsan reagált az ukrán Res-kit is a kiadásra, nem fedve az Eduard vonatkozó palettáját, ők a kiömlőt adták ki gyantából. Nagyon szeretem mostanában az ukrán cégek termékeit, nagyon jó árban vannak és nagyon jól illeszkednek. Több magyar webshopból elérhetőek a cég cuccai, maximum pár napos átfutással. Csak ajánlani tudom.

m17reskitexhaust.jpg

Res-kit RSU72-57

Vannak olyan kiegészítők is, amik nem kimondottan márka vagy kiadás-specifikusak, ezeknek is érdemes utánanézni. A fent említett ülés probléma is orvosolható a cseh Pavla KK-2 gyanta ülésével, ami ugyan egy 2015-ös kiadás, tehát előbb került piacra mint maga a készlet, de mégis egy nagyon látványos adaléka lehet az amúgy sem rossz beltérnek.

m17pavlaules.jpg

Pavla 72090 KK-2 ülés. Újrakiadás, volt egy korábbi kiadásuk is (72002), de ez sokkal szebb és jobb.

A lista végére hagytam a számomra must-have-et minden repülős készlethez. Ez pedig nem más, mint a lengyel Master Model pitot és lövegcső készlete rézből, ami fillérek, de mégis elengedhetetlen alkotóelemei egy alapszinten is akkurátusnak építendő készletnek. 72-es repülőnél soha nem tudtam elérni a készlet által adott pitot és lövegcsöveknél fúrással azt a minőséget, mint amikor Master csövekkel helyettesítem. Fantasztikusan széles a palettájuk, olcsóak, gyönyörű minőségűek és számomra tényleg elengedhetetlen feljavítók. Természetesen a legtöbb esetben ezek is univerzálisak bármely készlethez. Ezek is elérhetőek több magyar webshopban is, akár készletről is.

m17masterpitot.jpg

Master Model AM-72-071

Magyarításhoz pedig mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom a HADModels általános Insignia és számsor-készletét 72-es méretarányban, amit Feri elsősorban az 1998 előtti MiG típusokhoz gyárt, és még van belőle bőven raktáron is :)

m17matrica.jpg

HADModels 72173 matricakészlet

Remélem tudtam segíteni vagy egy kis kedvet csinálni, ha tetszett, és hasznosnak találjátok, kérlek dobjatok egy like-ot Facebookon a Milos Modelsre és iratkozzatok fel a YouTube csatornára is.

Üdv

Milos

A bejegyzés trackback címe:

https://milosmodels.blog.hu/api/trackback/id/tr2315552544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása